Kapper Den Bosch: Alles Wat Je Moet Weten Over Haarcyclus

Als je de laatste tijd op welke vorm van sociale media dan ook bent geweest, ben je waarschijnlijk video’s tegengekomen over huidcyclus, een pakkende term die beschrijft hoe en wanneer je bepaalde huidverzorgingsproducten moet aanbrengen. Net zoals deze term snel viraal ging op apps zoals TikTok, is zijn neefje, haarcyclus, nu ook een moment aan het beleven. Bij kapper den Bosch weten ze alles over deze nieuwe trend.

Wat is precies de viraal gaande haartrend?

“Haarcyclus is gewoon een term die iemand heeft bedacht voor het creëren van een specifieke haarverzorgingsroutine, wat een goed idee is voor mensen met alle haartypes en texturen,” zegt Harry Josh, een beroemde haarstylist en oprichter van Harry Josh Pro Tools. Je zal een specifiek aantal producten integreren – van shampoos die gericht zijn op jouw textuur en behoeften tot ultra-voedende haarmaskers en haaroliën – om een manen te krijgen die zijdezachter, glanzender en gezonder zijn. Wie wil dat nou niet? En hoewel haarcyclus om een reden populair is, zijn er een paar dingen die je moet weten voordat je begint. Bij kapper den Bosch kunnen ze je hier meer over vertellen.

Wat is Haarcyclus?

Eenvoudig gezegd is haarcyclus het proces van het creëren van een specifieke routine van shampoos, conditioner en stylingsproducten om je specifieke haartype en textuur (zelfs krullend) te ondersteunen om je beste haar te bereiken, zegt Josh. “Het gaat om meer dan alleen een favoriet merk of go-to shampoo hebben, het gaat om het hebben van een wekelijkse of maandelijkse cyclus van producten die verschillende doelen hebben, maar allemaal samenwerken voor het gemeenschappelijke doel van gezond, gevoed haar,” voegt hij toe.

Jouw cyclusregime is uniek voor jou en je haar, maar het is meestal een routine van vier tot vijf dagen die “rustdagen” door de week heen incorporeert, zegt Helen Reavey, een beroemde haarstylist, gecertificeerde tricholoog en de oprichter van Act+Acre. Dit geeft je haar de kans om te ademen en zichzelf te herstellen na het gebruik van producten, reinigingsmiddelen of maskers. Voor advies over de juiste producten en routine, kan je altijd terecht bij kapper den Bosch.

Wat zijn de Voordelen van Haarcyclus?

Volgens Reavey minimaliseert haarcyclus irritatie aan de hoofdhuid van je producten. “[Het] vermindert het potentiële risico op ontstekingen van actieve ingrediënten of producten die strippende ingrediënten hebben zoals sulfaten en geeft het haar een pauze van het regelmatig gebruiken van siliconen, die zich opbouwen op de hoofdhuid en haarfollikels, waardoor ze vatbaarder zijn voor irritatie,” legt ze uit. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het vasthouden aan een vastgestelde routine je ervan weerhoudt om producten te overgebruiken – vooral op je punten, wat kan leiden tot hygral vermoeidheid (schade aan je haarfollikels veroorzaakt door herhaalde zwelling en ontzwelling, meestal veroorzaakt door over-conditionering), voegt Reavey toe.

En, waarschijnlijk het meest aantrekkelijke, is dat een regelmatige haarcyclusroutine een merkbaar verschil kan maken als je haaruitdunning ervaart. Dat komt omdat centraal in elke haarcyclusroutine een nadruk op hoofdhuidverzorging staat – en wanneer je je hoofdhuid verzorgt en aandacht geeft, zou je uiteindelijk moeten merken dat het haar dat daaruit groeit sterker en veerkrachtiger is. Voor persoonlijk advies en behandelingen kun je altijd terecht bij kapper den Bosch.

Wie Moet Haarcyclus Proberen?

Het korte antwoord is iedereen met haar. In tegenstelling tot andere trends zoals haarcontouring of glashaar, is de haarcyclus trend geweldig voor elke persoon die zijn hoofdhuid- en haar gezondheid wil verbeteren, zegt Josh. Met andere woorden, jullie zijn allemaal uitgenodigd voor het feest.

Wat betreft risico’s, die zijn er eigenlijk niet. Onthoud gewoon om het niet te overdrijven. “Het kan verleidelijk zijn om een 30-stappen haarroutine te vormen met elk product onder de zon, maar dat kan meer schade aan je haar toebrengen en je lokken verzwaren,” zegt Josh. Vind in plaats daarvan een go-to douche- en haarverzorgingsroutine, en houd je eraan.

Wat is het Verschil tussen Haarcyclus en Huidcyclus?

In tegenstelling tot huidcyclus, die, zoals we eerder hebben gemeld, een zeer specifiek regime is dat de krachten van zeer gerichte producten en ingrediënten benut, is haarcyclus veel meer gepersonaliseerd. De producten die je zal gebruiken zijn zeer specifiek voor jouw type en textuur – dus iemand met 4C krullen kan een compleet andere line-up gebruiken dan iemand met fijn, steil haar die misschien meer volume wil toevoegen.

Hoe te Haarcyclus Eerst en vooral. Bepaal je haartype en textuur en overweeg je omgeving (denk: is het vochtig en regenachtig of koud en droog?), zegt Josh. Maak vervolgens een schema dat voor jou werkt (en waar je je aan kunt houden) en beslis op welke dagen je zal reinigen, zuiveren, conditioneren en maskeren. Het kan ook een paar weken duren om de perfecte routine vast te stellen, dus je kunt wat vallen en opstaan verwachten. Vind producten waar je van houdt, want als je eenmaal hebt vastgesteld wat goed voor je is, zullen de voordelen binnenstromen. Ieders haar is anders, maar hier is een voorbeeld haarcyclus schema aanbevolen door Reavey en Josh om je op weg te helpen:

Exfolieer Je Hoofdhuid Dit is essentieel – je wilt je haarcyclusroutine beginnen met een schone lei. Dat houdt in het gebruiken van een zachte exfoliërende behandeling om productopbouw te verwijderen en olie af te breken. Al deze rommel kan haarfollikels verstoppen, wat resulteert in haar dat dunner en fragieler is

Onthoud gewoon om voorzichtig te zijn, en kies een zachte hoofdhuidscrub om te exfoliëren, want hard scrubben kan microscheurtjes op de hoofdhuid veroorzaken en ongemak of infectie veroorzaken.

Dubbele Reiniging met een Zachte Shampoo

Dubbele reiniging met een sulfaatvrije en synthetische-vrije shampoo. De eerste reiniging verwijdert productopbouw en de tweede zuivert de hoofdhuid. “Dagelijks wassen is echt optimaal, aangezien de meeste haarschade wordt veroorzaakt door styling, niet door reiniging,” zegt Reavey. “Het is echt een mythe dat je je haar niet te vaak zou moeten wassen, omdat dode huid, vervuiling en zweet allemaal kunnen bijdragen aan het verzwakken van de haarschacht, wat leidt tot ongezond haargroei.” Als je regelmatig sport, in een vervuilde omgeving leeft, of roos hebt, dan is het beter om vaker te reinigen, voegt ze toe. Bij kapper den Bosch kunnen ze je adviseren over de beste sulfaatvrije en synthetische-vrije shampoos voor jouw haartype.

Gebruik een Conditioner

Het is het beste om een hydraterende conditioner of een diepe conditioner te gebruiken als je krullend haar hebt. Deze ultra-voedende formules die zich richten op hydratatie, zijn geweldig voor “vochtbehoud, verjonging, versterking, herstel en beheersbaarheid,” legt Cataanda James, haarexpert en merkdocent bij The Mane Choice, uit. Kapper den Bosch biedt een breed scala aan hydraterende en diepe conditioners die speciaal zijn afgestemd op jouw haartype en behoeften.

Volgens James heb je opties als het gaat om het kiezen van de beste conditioners hier. Er zijn die puur geformuleerd voor vocht, die met proteïne, en dan de 2-in-1 formules. Vochtinbrengende conditioners werken om, zoals je raadt, het haar gehydrateerd te houden en te voeden. Proteïne-gebaseerde diepe conditioners geven kracht, vooral als je strengen “overmatig zijn gemanipuleerd door het stylen van je natuurlijke textuur en krullen, of een chemisch proces hebben ondergaan,” zegt James.

De 2-in-1 conditioners combineren de twee om de perfecte behandeling te geven. Deze conditioners geven haarstrengen een dosis proteïne zodat het alle versterkende voordelen ontvangt terwijl het ook intense vocht krijgt. Voor advies over de beste conditioner voor jouw haar, kun je terecht bij kapper den Bosch.

Gebruik een Dik Haarmasker

Haarmaskers werken om vocht terug in elke haarlok te sluiten. Beschouw ze als een extra dosis vocht bovenop je conditioner. Ze zouden moeten helpen om pluis en wegvliegende haartjes te bestrijden en het haar zijdezacht en zacht te houden. Kapper den Bosch kan je helpen bij het kiezen van het perfecte haarmasker voor jouw haar.

Eindig met een Serum of Olie

Haaroliën en serums werken overuren om vocht in te sluiten en gespleten punten te repareren, ze verzegelen de buitenste cuticula laag van het haar (het lijkt op een geschubd dak en beschermt de binnenste cortex) zodat je haar extra glanzend zal lijken. Kapper den Bosch biedt een verscheidenheid aan haaroliën en serums die geschikt zijn voor verschillende haartypes en behoeften.

Als je haar van nature aan de vette kant neigt en je het gevoel hebt dat een olieproduct je lokken te vettig zal achterlaten, kies dan voor een lichtgewicht leave-in conditioner in plaats daarvan. Ze zijn ook vochtrijk, maar hebben extra voordelen, zoals het elimineren van schade door hitte, het gladstrijken van pluis en het voorkomen van breuk die kan worden veroorzaakt door agressief borstelen, je haar te strak naar achteren trekken, overmatig gebruik van warmtetools, of slapen met nat haar.

Conclusie over Haarcyclus

Dit proces is een zeer geïndividualiseerd proces—de bovenstaande routine is slechts een startpunt. Het kan wat trial-and-error vergen om het haarcyclusregime te vinden dat jouw haar het meest ten goede komt. Experimenteer dus een beetje—je doet geen kwaad door verschillende producten uit te proberen totdat je degenen vindt die je het weelderige, shampoo-waardige haar van je dromen geven.

Voor vragen of advies over haarcyclus en haarverzorging, kunt u terecht bij salontof.nl.

Meer artikelen zoals deze? Klik dan hier!